برندگان نوبل فیزیک ۲۰۱۸ مشخص شدند
نوبل فیزیک ۲۰۱۸ به خاطر نوآوری های دو فیزیکدان مرد و یک فیزیکدان زن در رشته فیزیک لیزر مشترکا به آنها اهدا شد. آرتور اشکین که نیمی از این جایزه را به خود اختصاص داده اهل آمریکاست و به خاطر ابداع انبرک های نوری و کاربردشان در سیستم های بیولوژیک توانست این جایزه را از آن خود کند. نیم دیگری از این جایزه نیز میان Gérard Mourou فیزیکدان فرانسوی و Donna Strickland فیزیکدان کانادایی تقسیم شد که پیشتر روشی برای ایجاد پالس های نوری بسیار کوتاه و متراکم ابداع کرده بودند.
و اما نکته مهم در رابطه با نوبل فیزیک ۲۰۱۸ آنکه Strickland نخستین زنی است که در سن ۵۵ سالگی توانسته این جابزه را کسب کند و همزمان اشکین ۹۶ ساله نیز مسن ترین فرد دریافت کننده جابزه نوبل فیزیک است.
اسامی برندگان نوبل فیزیک چندی پیش در آکادمی سلطنتی علوم سوئد در استکهلم برگزار شد. گفتنی است ماری کوری نخستین زنی بود که موفق به دریافت نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۳ شد. همانطور که قبلا در دیجیاتو خواندید این خانم به خاطر مشارکتش در کشف پرتوهای رادیو اکتیو توانست این جایگاه را کسب کند. پس از او نیز ماریا ژوپرت- مایر در سال ۱۹۶۳ میلادی توانست به خاطر کشف ساختارهای هسته ای این جایزه را کسب نماید.
Strickland سومین بانویی است که تاکنون موفق به دریافت نوبل فیزیک ۲۰۱۸ شده
Strickland به عنوان سومین زنی که تاکنون توانسته جابزه نوبل فیزیک را دریافت کند، در کنفرانس خبری که پس از مراسم اهدای جایزه برگزار شد اظهار داشت:
ما باید از نان فیزیکدان تجلیل کنیم چراکه آنها وجود دارند. من مفتخرم که یکی از این زنان باشم.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد همزمان با اعلام اسامی برندگان اعلام داشت که هر دوی این ابداعات، علوم فیزیک لیزر را متحول خواهند کرد و به لطف آنها ابزارهای پیشرفته با دقت بیشتر ساخته می شوند که راه را برای اکتشاف در حوزه های ناشناخته تحقیقات باز خواهند نمود و مصارف متعددی در زمینه صنعتی و پزشکی دارند.
کشف پالس های لیزری متراکم و کوتاه توسط Strickland و Mourou ایجاد برش یا حفره درون مواد مختلف و حتی موجودات زنده را با دقت بسیار بالا ممکن می کند. این تکنولوژی هم اکنون در اعمال جراحی چشم روی میلیون ها انسان مورد استفاده قرار می گیرد.
انبرک های مغناطیسی اشکین نیز که گویی سر از داستان های علمی و تخیلی بیرون آورده اند امکان نگه داشتن، مشاهده و حرکت اشیاء ظریف را با کمک پرتوهای لیزری فراهم خواهند نمود. به این ترتیب آزمایشگاه ها میتوانند ویروس ها، باکتری ها و دیگر سلول های زنده را بدون آنکه آسیبی به آنها برسد دستکاری کنند یا مورد آزمایش قرار دهند.
هر جایزه نوبل برابر است با ۹ میلیون کرون سوئد (حدودا یک میلیون دلار) که تا سه نفر قابل تقسیم خواهد بود. این جایزه در سال ۱۸۹۵ میلادی توسط آلفرد نوبل برای رشته های پزشکی، فیزیک، شیمی، ادبیات و صلح ایجاد شد و جایزه ششم که به اقتصاد مربوط می شود به یاد شخص نوبل، توسط بانک مرکزی سوئد در سال ۱۹۶۸ مشخص شد. جزئیات بیشتر در رابطه با این جایزه و تاریخچه آن و همچنین اسامی برندگان نوبل پزشکی ۲۰۱۸ را میتوانید در دیجیاتو بخوانید.
The post برندگان نوبل فیزیک ۲۰۱۸ مشخص شدند appeared first on دیجیاتو.