چاقی موجب کاهش جریان خون در مغز میشود
محققان کالج ترینیتی دوبلین واقع در ایرلند دریافتند اضافه وزن یا چاقی موجب کاهش میزان گردش خون در مغز میشود.
به نقل از پایگاه خبری ساینس، در این تحقیقات سه معیار چاقی شامل شاخص توده بدن، نسبت کمر به باسن و فعالیت فیزیکی در داوطلبان بالغ بالای ۵۰ سال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین میزان جریان خون در مغز داوطلبان با استفاده از فناوری تصویربرداری MRI و تکنیک پیشرفته، تجزیه و تحلیل شد.چاقی موجب کاهش جریان خون در مغز میشود
بر اساس نتایج این تحقیقات داشتن اضافه وزن یا چاقی با کاهش میزان جریان خون در مغز ارتباط دارد.
کاهش جریان خون در مغز یکی از نشانههای اولیه زوال عقل و آلزایمر محسوب میشود. با اینکه اثر افزایش سن بر کاهش جریان خون در مغز شناخته شده است، این تحقیقات نشان میدهد چاقی تاثیری بیش از کهولت سن بر کاهش جریان خون در مغز دارد. با وجود این با انجام تمرینات فیزیکی میتوان این وضعیت را بهبود داد یا به طور کلی از بروز آن جلوگیری کرد.
مهمترین یافتههای این تحقیقات عبارتند از:
– افزایش شاخص توده بدن، نسبت کمر به باسن و دور کمر با کاهش جریان خون در مغز ارتباط مستقیم دارند.
اثر افزایش دور کمر به میزان یک سانتیمتر بر کاهش جریان خون در مغز، معادل اثر افزایش سن شخص به میزان یک سال است.
– افزایش فعالیت فیزیکی موجب تغییر نحوه اثرگذاری چاقی بر جریان خون مغز میشود.
در حال حاضر حدود ۶۱ درصد بزرگسالان به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستند و شاخص توده بدنی بالایی دارند.
توده بدنی چیست؟
شاخص توده بدنی (BMI) مهمترین فاکتور در تعیین وزن نرمال، اضافه وزن و چاقی است. شاخص توده بدنی با تقسیم وزن (به کیلوگرم) بر توان دوم قد (به متر) به دست می آید. شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸.۵، نشان دهنده کم وزنی غیرطبیعی است.
اگر عدد به دست آمده بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ باشد، یعنی وزن فرد طبیعی است. عدد بزرگتر و مساوی ۲۵، نشان دهنده اضافه وزن است. عدد ۳۰ به بالا نشان دهنده چاقی است که به ترتیب به چاقی درجه یک (بین ۳۰ تا ۳۴.۹)، چاقی درجه دو (بین ۳۵ تا ۳۹.۹) و چاقی درجه سه (۴۰ به بالا) تقسیم بندی می شود. آگاهی از شاخص توده بدنی برای هر فرد ضروری است.
مطالعات نشان می دهد بیش از ۱۰ نوع سرطان با چاقی و اضافه وزن ارتباط مستقیم دارد. علاوه بر آن، چاقی عامل اصلی حمله قلبی، سکته مغزی، بیماریهای تنفسی و دیابت است.
چاقی میان تنه مغز را کوچک میکند
مطالعاتی که چندی پیش توسط محققان دانشگاه لافبرو واقع در انگلیس صورت گرفت نشان داد چاقی میان تنه (شکم و دور کمر) با کاهش اندازه مغز، ضعف حافظه و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل ارتباط دارد.
در این تحقیقات از اطلاعات سلامت ۹۶۵۲ داوطلب با میانگین سنی ۵۵ سال استفاده شده است و محققان شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به لگن و میزان چربی کلی بدن هر داوطلب را اندازهگیری کردند.
معمولا افرادی که شاخص توده بدنی آن ها معادل عدد ۳۰ یا بالاتر باشد، چاق محسوب میشوند. اما معیار چاقی شکم کمی متفاوت است. در واقع مردانی که نسبت دور کمر به لگن آنها بالاتر از ۰.۹۰ و زنانی که نسبت دور کمر به لگن آن ها بالاتر از ۰.۸۵ باشد، مبتلا به چاقی شکم و دور کمر هستند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Neurobiology of Aging منتشر شده است.